De juiste bank voor de VvE

De VvE heeft een bank nodig om betalingen te kunnen ontvangen en verrichten. Daarnaast kan de VvE een bank gebruiken om haar het geld uit het reservefonds te sparen of zelfs te beleggen. Op deze pagina leest u waar u op kunt letten als u een bank zoekt voor u vereniging van eigenaren.

Betalingen en toegang tot de rekening

Het is goed om onderscheid te kunnen maken tussen wie welke acties op de rekening kan doen. Vaak zal het bestuur of een externe beheerder betalingen van de rekening kunnen doen. Het kan dan wenselijk zijn dat meerdere mensen binnen de vereniging de rekening van de VvE kunnen inzien, zonder dat zij zelf betalingen kunnen doen. Zo houdt iedereen controle op de uitgaven van het bestuur en/of de externe beheerder. Ook kunnen leden elkaar dan onderling aanspreken, bijvoorbeeld wanneer er betalingsachterstanden optreden. Goed inzicht in de bankrekening zorgt voor extra transparantie en draagt zo bij aan een goed functionerende vereniging van eigenaars. Voor de keuze voor de juiste bank, is het dus van belang dat u een bank kiest die toegang met verschillende ‘rechten’ ondersteunt. De VvE beheerder en/of het bestuur krijgen volledige toegang, en een of meerdere gewone leden kunnen de rekening op ieder moment inzien.

De bank om te sparen of beleggen

VvE’s die een grote voorziening voor groot onderhoud of een groot reservefonds hebben, kunnen ervoor kiezen dit geld bij de bank te sparen. Zeker wanneer het onderhoud niet op korte termijn plaats hoeft te vinden, kan het krijgen van rente over dit geld een extra inkomstenbron voor de VvE zijn. Banken bieden verschillende spaarproducten aan, en het is dus goed om te kijken wat de bank precies aanbiedt en of dit past binnen de wensen en behoeften van de vereniging.

Speciale regels voor sparen en beleggen in de VvE

Het reservefonds of andere gelden van de VvE mogen niet zo maar worden belegt. Stelt u eens voor dat het belegde geld slecht wordt geinvesteerd en verlies op de beleggingen wordt gemaakt. In dat geval zouden de leden moeten bijstorten, omdat anders het onderhoud van het complex in het geding komt. Een onfortuinlijke situatie, die gelukkig (meestal) wordt voorkomen omdat er duidelijk regels over zijn. De juiste bank kent deze regels, en kan u hiermee verder helpen. De grote Nederlandse banken hebben speciale dienstverlening voor verenigingen:

Deposito garantiestelsel voor vereniging van eigenaren

De spaartegoeden van de VvE tot EUR 100.000 vallen binnen het depositogarantiestelsel. Mocht de bank waar de vereniging spaart failliet gaan, dan wordt spaargeld tot honderd duizend euro vergoed. Het moet hierbij wel gaan om spaargeld: bijvoorbeeld beleggingen in obligaties worden in geval van faillisement niet vergoed. Een goede bank kan u hierbij adviseren, lees daarover de vorige paragraaf.