Resultaten rekening in de jaarrekening van de VvE

De resultaten rekening wordt ook wel de winst- en verlies rekening genoemd. Voor de VvE spreekt men ook wel van de exploitatierekening. De resultatenrekening is geeft een overzicht van de in- en uitgave over een bepaalde periode. Voor de vereniging van eigenaars is dit meestal een jaar, maar andere perioden (bijvoorbeeld per kwartaal) zijn ook mogelijk. De resultatenrekening geeft dus inzicht in de inkomsten en de uitgave van de vve.

uitleg_balans_en_exploitatiebegroting

Inkomsten en uitgaven

De belangrijkste inkomsten voor de vve zullen in de meeste gevallen de ontvangen bijdragen van de leden zijn. Afhankelijk van de grootte van de geldmiddelen in de VvE, kan de VvE ook rente inkomsten over haar geld hebben. De belangrijkste uitgaven verschillen sterk per vereniging; een vereniging dat in een monumentaal pand huisvest kan hoge uitgaven aan onderhoud hebben, terwijl voor een andere vereniging juist schoonmaakkosten erg hoog kunnen zijn. Een en ander is dus geheel afhankelijk van het type object waar uw vve op toe ziet.

Het resultaat

Vaak zal de VvE over een periode niet precies evenveel inkomsten als uitgaven hebben. Als er meer geld binnen is gekomen dan er is uitgegaan is er sprake van een overschot, en als het tegenovergestelde het geval is is er sprake van een tekort. De grootte van het verschil of tekort kun je meestal terugzien aan het verschil in geld op de bank tussen het begin van de periode en het einde van de periode. Wanneer de VvE bijvoorbeeld op 1 januari 2013, 2.000 euro in kas heeft, en op 1 januari 2013, 2.500 euro in kas heeft, dan is het waarschijnlijk dat de resultatenrekening voor 2013 een overschot laat zien van 500 euro.

De VvE heeft over een periode een (groot) tekort

Dit hoeft niet altijd erg te zijn. Stel de volgende situatie voor: in 2013 is groot onderhoud aan de gevel uitgevoerd. Het onderhoud heeft 20.000 euro gekost, terwijl het totaal aan inkomsten voor de VvE maar 5.000 per jaar is. De resultatenrekening laat dan een groot tekort zien. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de vve er financieel slecht voor staat. Als er voldoende reserves zijn (ofwel de vve heeft in de loop der jaren voldoende gespaard), dan is dit geen enkel probleem. Durf vooral vragen te stellen als u iets niet begrijpt, en komt u er helemaal niet uit vraag dan deskundig advies. Een financieel slecht beheerde VvE kan immers grote gevolgen hebben voor de waarde van uw appartementsrecht.