top of page

VvE bij aankoop

woning

Een van de belangrijkste momenten waarop u met de VvE in aanraking komt is wanneer u overweegt om een appartement te kopen. Deze pagina behandelt een aantal onderwerpen. Eerst wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om een beeld te hebben van de VvE, voordat u een appartement koopt. Daarna leggen we uit wat de belangrijkste punten zijn waar u naar kunt kijken. Ten slotte behandelen we de zogenaamde ‘slapende VvE’.

Waarom is de VvE belangrijk bij aankoop van een appartement

Als u een appartement koopt, koopt u niet alleen uw eigen woning. Buiten uw appartement bevinden zich tal van zaken die eigendom zijn van alle eigenaren samen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het dak, de lift, de gangen en eventueel de tuin rondom uw complex. Al deze zaken moeten onderhouden worden. De verantwoordelijkheid van dat onderhoud ligt bij de eigenaren samen, en dus bij de VvE. Omdat dit onderhoud geld kost, is het belangrijk dat de VvE haar financieen op orde heeft. Op orde betekent onder andere dat er een goede inschatting is gemaakt van het moment waarop welk onderhoud moet plaatsvinden, dat daar de juiste kosten voor begroot zijn en dat het geld dat de VvE op de juiste momenten over genoeg geld beschikt om het geplande onderhoud uit te (laten) voeren. Ook is het belangrijk dat de leden van de VvE hun servicekosten betalen, en dat inkomsten- en uitgaven goed worden geadministreerd.

Voorbeeld 1: geen voorziening groot onderhoud

U koopt een appartement en een maand na de aankoop blijkt dat het dak lekt. Het dak dient op korte termijn volledig te worden vervangen om verdere schade te voorkomen. De kosten bedragen 50.000 euro, en de VvE heeft geen geld en/of reservefonds. Dit betekent dat de eigenaren samen op korte termijn 50.000 euro bij elkaar moeten brengen. Als uw apartementencomplex 10 appartementen bevat, betekent dit dat u op korte termijn 5.000 euro moet storten. Niemand wil dat, en nog belangrijker, niet iedereen heeft zulke bedragen direct voor handen.

Voorbeeld 2: wanbetalers binnen de VvE

U koopt een appartement, en komt er na korte tijd achter dat verschillende buren elkaar met de nek aankijken en slechts met elkaar ruzieen in plaats van praten. Na verloop van tijd komt u erachter dat de oorzaak van de ruzies is dat verschillende leden hun servicekosten niet betalen. Een vervelende situatie, waarvan u liever op de hoogte was geweest.

Vraag daarom altijd een makelaar om een opinie tegevenover de VvE alvorens u een appartement koopt. Eventueel kunt u ook een professionele VvE beheerder (eenmalig) om advies vragen

Waar op letten bij aankoop appartement

Een van de belangrijkere aandachtspunten is het onderhoudsplan en de hoogte van de voorziening groot onderhoud. Daarmee worden problemen zoals in Voorbeel 1 (zie boven) voorkomen. Verder is het belangrijk om na te gaan of de vorige eigenaar zijn of haar servicekosten aan de VvE heeft betaald. U bent als koper namelijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de vorige eigenaar. Om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen binnen de VvE is het ook verstandig om de notulen van de laatste paar vergaderingen op te vragen. Zo kunt u zien hoe er vergaderd wordt, of uw (toekomstige) buren actief bij de VvE betrokken zijn en of de VvE besluitvaardig is geweest.

Slapende VvE

Het kan voorkomen dat er geen VvE is, of dat de VvE al heel lang niet meer vergaderd heeft. Meestal is dit het geval bij kleinere appartementencomplexen; er bestaan talloze VvE met slechts twee leden, de onder- en de bovenbuurman. Op het eerste gezicht lijkt een VvE hier een overbodige luxe, maar indien er niets is geregeld kan het ontbreken van een VvE tot grote problemen leiden. Zorg dus altijd dat wanneer er sprake is van een slapende VvE, u deze direct (en liever nog voor de aankoop) doet ontwaken.

vereniging

Vereniging

De VvE heeft als doel uw appartementencomplex in goede conditie te houden.

 

Appartement kopen

U wilt goed op de hoogte zijn voordat u een appartement koopt.

  • check voor aankoop

appartement kopen
geldzaken

Geldzaken

Goed beheer van de geldzaken is belangrijk, zowel voor u als bewoner als voor de vereniging.

 

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Uw VvE professioneel laten beheren kan vaak al tegen lage kosten

  • scherpe tarieven

  • professionele dienstverlening

  • kies de juiste beheerder

  • offerte binnen 2 minuten

  • 100% vrijblijvend!

wiki

Hèt gratis en onafhankelijk informatiepunt over de VvE.

bottom of page