De woorden zeggen het al: de vereniging van eigenaren is simpelweg een vereniging die het belang van de eigenaren behartigt. De vereniging van eigenaren wordt vaak afgekort met “VvE”. De leden van de vereniging zijn de eigenaren van (kort gezegd) de appartementen in een appartementencomplex. De Nederlandse wet bepaalt dat wanneer een gebouw in appartementen wordt gesplitst, er een vereniging van eigenaren moet worden opgericht.

Waarom een VvE

De VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van de individuele eigenaren. Doordat appartementseigenaren van rechtswege lid zijn van de VvE, en de VvE structuren kent waarlangs beslissingen moeten worden genomen, wordt een hoop geruzie voorkomen. Stel je voor dat je met twintig verschillende mensen een appartementencomplex deelt en er niets geregeld is voor gemeenschappelijk onderhoud. Wie betaalt dan voor het controleren van de lift? Wie zorgt dat het dak gerepareerd wordt? Gelukkig worden dit soort dingen via de VvE geregeld – gezamelijk door de verschillende eigenaren.

Uitgangspunt voor bijna alles dat binnen de VvE besloten wordt is dat alle leden inspraak hebben en kunnen meebeslissen. De besluitvorming is daarom aan strenge regels gebonden.

Vergaderen en besluiten

De wet zorgt voor structuur in de VvE. Zo bepaalt de wet bijvoorbeeld dat bepaalde besluiten alleen in de vergadering van de VvE mogen worden genomen. De vergadering is daarmee het belangrijkste element van de Vve. In de besluitvorming geldt daarbij ook nog eens dat een minimum aantal van de eigenaren van het complex aanwezig moeten zijn. Verder is onder andere geregeld dat de VvE een bestuur heeft. De primaire taak van het bestuur is het uitvoeren van de besluiten van de vergadering. Verder is er bijvoorbeeld een voorzitter, die ervoor zorgt dat de vergadering soepel verloopt.

Geldzaken binnen de VvE

De meeste zaken die binnen een VvE geregeld worden gaan over geld. Zo betalen de leden van de meeste VvE’s verplicht een maandelijkse bijdrage, de servicekosten. Ook moet de VvE ieder jaar een jaarrekening opstellen. Door de jaarrekening weten de leden van de VvE hoe hun vereniging er financieel voor staat. Daarnaast zal de koper van een appartement door middel van de jaarrekening inzicht willen krijgen in de financieen van de VvE. Een van de belangrijke aspecten binnen de geldzaken van de VvE is de reserve voor groot onderhoud. Dit is (kortweg) het geld dat de VvE gespaard heeft voor groot onderhoud aan het complex. Dit is belangrijk: stel dat het complex over een jaar een nieuw dak nodig heeft, waarvan de kosten 50.000 euro zijn. Als de VvE tien eigenaren heeft, en de VvE heeft geen reserves, dan moet iedere eigenaar ineens 5.000 euro aan de VvE betalen. Zulke problemen worden voorkomen door een reserve voor onderhoud te creeeren die groot genoeg is. Overigens is dit niet alleen belangrijk voor de huidige eigenaren; iemand die een appartement in een appartement wil kopen, zal onderzoek doen of de VvE voldoende reserves heeft, omdat hij niet achteraf voor verassingen wil komen te staan.

VvE Beheer

Het beheer van een VvE kan een ingewikkelde en tijdrovende aangelegenheid zijn. Daarom kiezen veel VvE’s ervoor om een professionele beheerder in te huren die administratieve- en/of technische werkzaamheden verricht. VvE beheer zorgt bijvoorbeeld dat de leden hun bijdrage betalen, berekent of de reserves adequaat zijn kan de jaarrekening opmaken.