Splitsingsakte

De splitsingsakte is een notariele akte waar in staat hoe het complex is opgedeeld en welk aandeel elke eigenaar moet bijdragen in de kosten van het complex. Wat precies in de akte moet staan staat omschreven in de wet in artikel 5:111 van het Burgerlijk Wetboek. Bij de splitsingsakte hoort een splitsingstekening. In de splitsingstekening is aangegeven welke delen van het complex tot de gemeenschappelijke delen behoren, en welke delen bestemd zijn voor de individuele eigenaren. Zowel de splitsingsakte als de splitsingstekening worden ingeschreven bij het kadaster en zijn voor iedereen opvraagbaar, dus ook voor niet-leden van de VvE. Als u een appartement koopt krijgt u ook altijd een kopie van de splitsingsakte van de notaris.

De wet schrijft voor dat de splitsingsakte ook een reglement of een verwijzing naar een van de vier modelreglementen moet bevatten. De akte kan ook aanvullingen of wijzigingen bevatten op het modelreglement waar naar wordt verwezen. Wilt u precies op de hoogte zijn van wat precies op uw complex van toepassing is, lees de splitsingsakte en het (model)reglement dan gelijktijdig; de kans is groot dat de akte aanvullingen en aanpassingen op het reglement bevat.

Als dit het geval is is de akte doorslaggevend.

Behalve het reglement of modelreglement zoals in de splitsingsakte staat (of waarnaar de akte verwijst) kan de vereniging een huishoudelijk reglement hebben. Een dergelijk huishoudelijk reglement hoeft niet in het kadaster te worden ingeschreven maar kan wel bindende bepalingen voor de bewoners bevatten. Het huishoudelijk reglement mag echter niet in strijd zijn met de splitsingsakte, splitsingstekening of het reglement. Is dit wel het geval, dan prevaleren de voornoemde documenten.

Lees ook:

• Splitsingsakte wijzigen