top of page

Taxeren

Wanneer u overweegt een woning of appartement te kopen en daarvoor financiering bij de bank aanvraagt, kan een taxatie van belang zijn. Op dit gebied is de laatste jaren veel veranderd. Banken hechten grotere waarden aan de aanwezigheid en de kwaliteit van een taxatierapport, en verlangen tegenwoordig doorgaans dat een rapport gevalideerd is door een van de validatie instituten. Wilt u een hypotheek afsluiten met een NHG regeling, dan gelden aanvullende regels voor de taxatie.

Taxatie en NHG

Let op dat de taxateur niet betrokken mag zijn bij de transactie rond het appartement. Hij of zij mag dus niet werken in opdracht van bijvoorbeeld de bank. Het is voor de NHG dus ook niet toegestaan om uw appartement te laten taxeren door de aankopend of verkopend makelaar. Ook moet de taxatie gevalideerd zijn. Daarnaast mag het taxatierapport niet ouder zijn dan zes maanden op het moment dat de bank haar offerte uitbrengt.

Kosten

De kosten van een taxatie verschillen per taxatietype. De ‘standaard’ taxatie is doorgaans het goedkoopst, waarbij de tarieven beginnen bij ca. 200 euro. Deze taxatie kunt u meestal gebruiken voor o.a. de verzekeringsmaatschappij. De NHG taxatie is meestal iets duurder, meestal zo rond de 300 euro.

Valideren van het rapport

Het valideren van een taxatierapport is een extra stap die sinds ca. 2010 kan worden genomen. In het verleden heeft nogal eens fraude plaatsgevonden met taxaties. Om dat in de toekomst te voorkomen zijn verschillende validatie instituten in het leven geroepen, die als doel hebben om een eenduidige manier van taxeren en een zeker kwaliteitsniveau te waarborgen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer u een NHG lening wilt afsluiten, is het verplicht om een gevalideerde taxatie te overleggen. De validatie is een extra stap na de taxatie heeft plaatsgevonden en vindt plaats vij een validatie-instituut. De kosten voor validatie bedragen meestal rond de 50 euro. Om een taxatierapport te kunnen laten valideren moet de taxateur zijn aangesloten bij een van de onderstaande instituten. Vraag hiernaar voordat u de opdracht verstrekt.

Taxeren en de vereniging van eigenaars

Bij het taxeren van vastgoed in een appartementencomplex wordt de staat van de VvE uiteraard meegenomen. Met name zal worden gekeken of de hoogte van de middelen in het reservefonds toereikend is voor toekomstig onderhoud. Daarnaast zullen sommige taxateurs kijken of de VvE op een goede manier is bestuurd: is er vaak genoeg vergaderd, zijn vergaderingen goed genotuleerd en zijn belangrijke beslissingen geldig genomen. Een goede beheerder zal zorgen dat de stukken die een taxateur hiervoor nodig heeft eenvoudig inzichtelijk gemaakt kunnen worden, zodat de taxateur snel en goed zijn werk kan doen.

Het is belangrijk om te weten dat niet iedere vastgoed taxateur ervaring heeft met het taxeren van alle typen vastgoed. De ene taxateur zal gespecialiseerd zijn in kantoorgebouwen, terwijl de andere misschien alleen monumentale panden taxeert. Daarnaast bestaan er voor taxateurs diverse keurmerken en brancheverenigingen:

vereniging

Vereniging

De VvE heeft als doel uw appartementencomplex in goede conditie te houden.

 

Appartement kopen

U wilt goed op de hoogte zijn voordat u een appartement koopt.

  • check voor aankoop

appartement kopen
geldzaken

Geldzaken

Goed beheer van de geldzaken is belangrijk, zowel voor u als bewoner als voor de vereniging.

 

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Uw VvE professioneel laten beheren kan vaak al tegen lage kosten

  • scherpe tarieven

  • professionele dienstverlening

  • kies de juiste beheerder

  • offerte binnen 2 minuten

  • 100% vrijblijvend!

wiki

Hèt gratis en onafhankelijk informatiepunt over de VvE.

bottom of page