top of page

Verhuren

Wie voor kortere of langere tijd niet van zijn appartement gebruikt maakt, wil zijn appartement wellicht verhuren. Tegelijkertijd kan verhuur leiden tot waardevermindering voor de andere appartementseigenaren in het complex, bijvoorbeeld wanneer een appartement aan een groep studenten wordt verhuurd. Het eigendom van een appartement geeft de eigenaar redelijke vrijheid om ermee te doen wat hij wil. Hoewel verhuur daarom in veel gevallen is toegestaan, kan de splitsingsakte bepalingen bevatten waarmee een potentiële verhuurder rekening moet houden.

De splitsingsakte is een openbaar document waarin een aantal belangrijke zaken rond het appartementencomplex zijn opgenomen. Het eerste is hoe het complex is opgedeeld in prive- en gemeenschappelijke ruimten. Het tweede belangrijke punt is hoe groot het aandeel in de kosten van iedere eigenaar is. Ook kunnen in de splitsingsakte een of meerdere clausules staan die betrekking hebben op verhuur. Grofweg zijn er drie opties met betrekking tot een verhuurclausule in de splitsingsakte:

  1. er is niets opgenomen inzake het verhuren van het appartement;

  2. verhuur is toegestaan na goedkeuring door de VvE;

  3. verhuur is niet toegestaan.

Een verhuurverbod in het huishoudelijk reglement is niet voldoende om bij de rechter succesvol een beroep op te kunnen doen en een huishoudelijk reglement mag dus geen (anti) verhuurbeding bevatten. Wil de VvE met succes een beroep doen op een verhuurverbod dan moet de splitsingsakte zo’n verbod mogelijk maken.

Verhuren via Airbnb

Met de komst van websites als Airbnb wordt het tijdelijk verhuren van een appartement of woning als hotel of bed & breakfast steeds gebruikelijker. Voor zulke tijdelijke verhuur kunnen aanvullende regels gelden, omdat dit vaak wordt beschouwd als commerciële activiteit waarvoor aanvullende regels gelden. Tijdelijke verhuur kan worden gezien als commerciële activiteit, terwijl de splitsingsakte kan bepalen dat in het appartementencomplex alleen gewoond mag worden. Wanneer u voornemens bent om uw appartement te huur aan te bieden op Airbnb doet u er dus goed aan er de splitsingsakte nog eens op na te slaan.

Lees ook:

Anti verhuurbeding in de hypotheek

Hoewel de hypotheek in deze zin niets met de vereniging te maken heeft, is in de meeste hypotheekakten opgenomen dat het de hypotheeknemer niet is toegestaan om het object waarop de hypotheek rust te verhuren. Het is dus goed mogelijk dat de beperkingen om uw appartement te verhuren niet voortkomen uit de VvE, maar wel uit afspraken tussen u en uw bank.

vereniging

Vereniging

De VvE heeft als doel uw appartementencomplex in goede conditie te houden.

 

Appartement kopen

U wilt goed op de hoogte zijn voordat u een appartement koopt.

  • check voor aankoop

appartement kopen
geldzaken

Geldzaken

Goed beheer van de geldzaken is belangrijk, zowel voor u als bewoner als voor de vereniging.

 

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Uw VvE professioneel laten beheren kan vaak al tegen lage kosten

  • scherpe tarieven

  • professionele dienstverlening

  • kies de juiste beheerder

  • offerte binnen 2 minuten

  • 100% vrijblijvend!

wiki

Hèt gratis en onafhankelijk informatiepunt over de VvE.

bottom of page