Wie in Nederland geld uitgeeft, krijgt automatisch met belastingen te maken. Dat is voor de VvE niet anders. Toch zijn de fiscale regels voor de vereniging van eigenaren niet ingewikkeld. De meeste belasting gerelateerde vragen gaan over de aftrekbaarheid van de servicekosten, de vermogensbelasting over de reserves van de VvE en of de vereniging BTW mag aftrekken. Vindt u geen antwoord op uw vraag? Stel uw vraag dan door middel van het plaatsen van een reactie op dit artikel.

Servicekosten zijn niet aftrekbaar

De servicekosten zijn niet aftrekaar van de inkomstenbelasting. Dat is aan de ene kant logisch, omdat de hypotheekrente aftrek alleen geldt voor rente die u over uw hypotheek betaalt en dus niet over andere uitgaven die geen rente zijn. Aan de andere kant zijn het wel kosten die direct verband houden met uw woonsituatie. Mede omdat servicekosten niet aftrekbaar zijn, is het goed om rekening te houden met de hoogte van de servicekosten wanneer u een calculatie maakt voor het bedrag dat u maximaal kunt lenen. De servicekosten kunnen namelijk behoorlijk aantikken in uw maandelijkse woonlasten.

BTW over uitgaven van de VvE

De vereniging van eigenaren draagt zelf geen BTW af (cq de vereniging is vrijgesteld van de BTW plicht). Dat betekent dat op de servicekosten die u betaalt dus ook geen BTW wordt berekend. Deze regeling houdt echter ook in dat de vereniging de BTW die de vereniging betaalt (bijvoorbeeld op onderhoudswerkzaamheden van een klusbedrijf), die betaalde BTW niet bij de belastingdienst kan terugvragen. Dit is anders dan bij ‘gewone’ bedrijven die wel BTW plichtig zijn. Houdt daar rekening mee wanneer u begrotingen opstelt of een door een ander gemaakte begroting controleert: mocht u dit aspect overslaan, dan heeft u automatisch een gat in de begroting van 21 procent! Overigens bestaan er uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld wanneer de VvE voornamelijk uit winkels of bedrijfsruimten bestaat; in die gevallen wordt wel BTW over de servicekosten gerekend en kan de VvE de BTW op uitbesteed werk ook terugvragen. Echter, in de meeste gevallen zal dit op uw VvE niet van toepassing zijn.

Op de VvE rust geen BTW-plicht. De leden betalen geen BTW over de servicekosten, en de BTW kan ook geen BTW bij de belastingdienst terugvragen. Houd hier rekening mee wanneer u een begroting voor onderhoudswerkzaamheden maakt: de kosten voor de VvE zijn altijd inclusief BTW.

Vermogensbelasting over de reserves van de VvE

Uw aandeel in het vermogen van de VvE valt in box 3: hierover betaalt u vermogensbelasting (mits het totaal van uw vermogen boven het vrijgestelde bedrag uitkomt). Let op: het gaat hierbij dus alleen om dat deel van het vermogen in de VvE dat toekomt aan uw appartement. Over het vermogen van de VvE dat niet aan u toekomt hoeft u geen vermogensbelasting te betalen.

handige links: